PočetnaInternetZabavaKako skinuti Torrent? Kratak vodič za početnike

Kako skinuti Torrent? Kratak vodič za početnike


Unatoč tomu što je dijeljenje datoteka i podataka nešto što se danas smatra vrlo kontroverznim i unatoč tomu što se ljud koji takvo što čine optužuju za piratstvo, činjenica je da danas milijuni internetskih korisnika nastavljaju dijeliti svoje podatke i skidati podatke od drugih korisnika. To sve zajedno dovodi do činjenice da gotovo svakoga dana nastaju novi torrent podaci i datoteke.

Kako skinuti torrent s interneta? Prije nego što počnemo govoriti o ovome jedna vrlo važna napomena: za početak i prije nego što se počne skidati bilo kakav Torrent od ključne je važnosti na svom uređaju imati pouzdan i kvalitetan antivirusni program. Razlog toga jest taj što se u Torrentima koje korisnik može skidati s interneta mogu kriti različiti virusi i ostale vrste štetnih programa koji na druge načine mogu naštetiti korisniku.

Instalirali ste antivirusni program adekvatne kvalitete? OK, sada možete početi sa skidanjem torrenta! Ipak, dobro bi bilo da opet malo zastanete i razmislite želite li zaista skinuti Torrent datoteke ili radije ne.

torrent-naslovna

Vrlo važan podsjetnik: legalnost i Torrent datoteke

Danas na internetu postoji cijelo mnoštvo torrenta koji baš i nisu legalni. To jest, da budemo precizni, ilegalni su, ali postoje. Ono što je vrlo važno imati na umu kod skidanja Torrenta je jedna stvar: ako nešto postoji na internetu, ako je dostupno za skidanje i ako je sam torrent po sebi besplatan, to ne znači da torrent podaci koje možda želite skinuti nemaju na sebi neku zaštitu autorskih prava. Neke države svijeta su vrlo stroge po pitanju skidanja Torrenta, tako da treba biti vrlo oprezan kod toga što skidati i treba li se uopće nešto skidati ili ne.

No to ne znači da su svi torrenti pod zaštitom autorskih prava, u čemu zapravo i leži sva ljepota skidanja ovakvih vrsta podataka. Na internetu isto tako postoji jako puno besplatnih fotografija, filmova, glazbe i ostalih vrsta datoteka  koji su dostupni za djeljenje. Te podatke korisnik može slobodno, bez straha skidati i isto tako ih može dijeliti s drugim korisnicima preko interneta.

To je ukratko u vezi legalnih začkoljica u vezi torrent datoteka o kojima treba razmisliti prije nego što se odlučimo želimo li skinuti najnoviji nastavak Marvelovih Avengera: Endgame ili ne. Sada kada smo to riješili možemo prijeći na druge stvari.

torent4

Na koji način BitTorrent datoteka ”funkcionira”? Kako se Torrenti dijele na internetu?

Ako ste početnik u svijetu skidanja torrenta onda ćete zasigurno željeti znati nešto više o tome kako torrent sustav funkcionira te kako se ovakve vrste podataka dijele na internetu.

Torrent podaci i datoteke su vrste podataka koji se još i nazivaju ”pointer” ili usmjerivački podaci. Radi se o vrsti podataka koji pomažu torrent programima za skidanje torrent vrste podataka na način da pomažu programima pronalaženje računala drugih korisnika koji žele podijeliti određenu torrent datoteku ili podatke koje opet drugi korisnici žele skinuti.

Najjednostavnije rečeno, torrent se može razumjeti kao veza između korisnika koji žele podijeliti neki sadržaj na internetu sa korisnicima koji taj sadržaj žele skinuti na svoja računala. Nadalje, preko torrent datoteke korisnik može izdati naredbu programu za spajanje na osobna računala drugih korisnika nakon čega onda započinje skidanje tih datoteka.

 

Kako mogu koristiti Torrent datoteke?

Torrent datoteke zahtijevaju poseban program kako bi ih korisnik mogao skidati s interneta. Ti posebni programi (od kojih je jedan BitTorrent) moraju moći očitavati podatke s kraticom .TORRENT ili moraju imati sposobnost očitavanja podataka sa magnetnih poveznica (vrsta poveznice koja se korisniku pokaže u trenutku kada klikne na ”Magnet link”, odnosno magnetnu poveznicu torrent datoteke).

Ti posebni programi u sebi moraju imati i mogućnosti kontrolu nad upravljanjem torrent datoteka, kontrolu nad brzinama skidanja, učitavanja datoteka (ukoliko i korisnik sam poželi učitati ili ”uploadati” datoteke u obliku torrenta) i kontrolu nad mogućnošću katalogiziranja datoteka.

Nadalje, torrent programi ne služe samo skidanju torrent datoteka koje korisnik instalira na svoje računalo na koje onda može skidati torrent podatke. Osim toga, korisnik isto tako može skidati torrent datoteke preko internetskih preglednika i na taj način može im ostvariti pristup bilo gdje. U nekim situacijama korisnik može čak i ”streamati” ili odašiljati medijske sadržaje bez da ih zapravo skida u obliku torrenta na svoje računalo.

Torrent za iOS-legitimni

Stranica za skidanje torrent sadržaja: gdje mogu pronaći torrent filmove i glazbu?

Internet je prepun torrenta. No kako bi korisnik imao mogućnost skidanja onog torrenta koji njemu treba (i koji je čist od bilo kakvih štetnih programa) potrebno je pronaći pravu i adekvatnu stranicu za skidanje torrenta. Takve stranice je moguće vrlo lako pronaći uz malo istraživanja na internetu. Treba imati na umu da se torrent stranice razlikuju po nekim obilježjima.

Na primjer, neke su siromašnije reklamnim sadržajem dok su druge doslovno ”krcate” reklamama koje, osim što služe reklamiranju različitih proizvoda i usluga isto tako dodatno usporavaju rad stranice, a nerijetko mogu negativno djelovati i na samu brzinu skidanja torrenta. Ipak, uz malo istraživanja na internetu moguće je pronaći kvalitetne i relativno pouzdane internetske stranice odakle korisnik može bez problema skinuti željeni sadržaj.

 

Kako mogu uočiti ili prepoznati lažne torrent datoteke?

Za kraj treba reći nešto i o torrentima koji to zapravo nisu. S obzirom na to da je internet prepun različitih torrenta, nažalost postoje i zločesti dečki (i cure) koji na internet stavljaju različite lažne datoteke. Te datoteke se pretvaraju da su legitimne torrent datoteke i tako izgledaju sve dok ih korisnik ne skine i ne pokuša koristiti. Tek nakon skidanja (i instaliranja ukoliko se recimo radi o nekom programu ili pokretanja ukoliko se radi o medijskom sadržaju) korisnik uviđa da je na svoje računalo skinuo torrent koji to nije.

Ono što je posebno nezgodno pa čak i opasno kod tih lažnih torrenta jest to što se u njima mogu kriti različiti štetni programi preko kojih kriminalci na različite načine mogu pokušati naštetiti korisniku.

Kako prepoznati lažne torrent datoteke?

Jedan od načina kako se lažna torrent datoteka može ”maskirati” u legitimnu jest putem lozinki. Lažna datoteka će biti stavljena u recimo RAR format i bit će zaštićena lozinkom.

Još jedan od načina prepoznavanja lažnih torrenta jest gledanjem na ekstenziju. Recimo video datoteke su često puta u .mp4 formatu. No recimo ako naiđete na video datoteku koja umjesto .mp4 ekstenzije ima .exe ekstenziju vrlo vjerojatno se radi o lažnom (i potencijalno štetnom) torrentu.

Piše: N.P.


RELATED ARTICLES

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular