Dobrodošli na PC Chip. Sve o hardveru, softveru, informatičkim tehnologijama, igrama, download, vijesti...

Kućna mreža - multimedijalni centar

Jel zna netko kako na jednostavan i jeftin način spojiti cijeli multimedijalni sustav kuće?

Trenutno imam 2 digitalna receivera od Amisa, 2 desktop računala, 1 laptop, 2 televizora i jedan wireless router koji sve to povezuje.

Što se tiče kompova, to radi tip-top. Ali kako povezati televizore i pretvoriti ih u monitore? Odnosno, zanima me kako omogućiti gledanje filmova s desktop računala u mreži?
Ovisi na koji način ih želiš pretvoriti u monitore. Prvi logični korak je da spojiš izlaz iz grafičke na kompjuteru na ulaz od televizora i on se tada ponaša kao sekundarni monitor. Za to ti treba grafička s 2 izlaza (poželjno je da je jedan HDMI) i televizor s HDMI/DVI/VGA ulazom. Tada možeš spojiti s DVI-DVI ili HDMI-HDMI ili DVI-HDMI ili VGA-VGA kabelom, ovisi koju kombinaciju imaš. Postoji još načina, ali ovo je najjednostavnije, a ove izlaze/ulaze imaju sve novije grafičke i lcd televizori.

Ako ti je kompjuter predaleko od TV-a, onda to baš i nema smisla jer moraš biti pri tipkovnici i mišu ili imati daljinski ili bežičnu tipkovnicu i miša, što je dosta nezgodno.

Druga solucija je gotovo rješenje, pod pretpostavkom da želiš samo gledati filmove s kompa.

Npr. Western Digital WDTV HD. To je zapravo vanjski disk koji se spoji na mrežu i glumi mrežni disk. Preko mreže sa svojih računala prebaciš filmove, a on je spojen na TV putem HDMI-a i možeš gledat filmove. Čini mi se da je baš taj bez daljinskog (što mi nema smisla) al obično takvi uređaji dođu s daljinskim. Ima raznih vrsta pa pogledaj što ti najviše odgovara.
© 1998 - 2010 A1 Video d.o.o. izrada Origami