Komponente

SMC Barricade N ProMax Gigabit Router

Sve veći broj proizvođača izdaje bežične routere i pristupne točke koji se "hvale" brzinama pristupa do 300 Mbps. Naravno, govorimo o marketinškoj brojki i trenutno se niti jedan ruter na tržištu ne može pohvaliti tolikim realnim brzinama pristupa. Radi se o routeru koji pripada srednjem segmentu tržišta, kako cjenovno tako i po karakteristikama. Najveća mana mu je što ne operira na frekvenciji od 5 GHz te će time neke naprednije funkcije 802.11n standarda (kao što je proširivanje kanala) ostati neiskorištene. Iste se mogu uključiti i u 2.4 GHz spektru, no gledamo li realno zagušenost 2.4 GHz spektra, ta mogućnost će većinom automatski biti isključena.

Troglavi sprinter

Ruter dolazi sa 3 odvojive RP-SMA antene, koje prenose pakete u konfiguraciji 2×3:2. Kompatibilnost sa starijom opremom je osigurana jer uređaj može raditi u mješanom 802.11n/g/b načinu rada uz standardni isključivo 802.11n način rada.

Naš bliski test (1-1,5 metar) je pokazao očekivane rezultate – 130 Mb/s kod slanja (odnosno 14-16 MB/s kod prijenosa datoteka) i oko 70 Mb/s (8-9 MB/s) kod primanja. Test sa veće udaljenosti pokazao je nešto slabije rezultate od drugih rutera, no još uvijek bolje od sličnih 802.11g uređaja. Izdvojili bismo još i napredni firewall te print i sken server, koji omogućavaju priključivanje printera ili skenera putem priloženog USB priključka i njegovo dijeljenje na mreži. U većini slučajeva ruter neće biti dostatan za prijenos zahtjevnijih multimedijalnih sadržaja (HDTV i HD filmovi), no za standardnu primjenu će biti i više nego adekvatan izbor. (Tomislav Perić)

PCchip.hr | PC chip
11. Prosinac 2009.
TEHNOLOGIJE
ruka

Čovjek protiv robotske ruke

14. Travanj 2014.

Tehnologija već godinama nije više posebno područje, već se ustalila u naš život i shvaćamo je kao osnovni dio nas bez kojeg ne bismo mogli funkcionirati. Sva računala, pametni telefoni i tableti, sve je to dio naše svakodnevice. No, tehnologija u posljednjih nekoliko godina počinje nadilaziti čovjeka i njegovo znanje. Pojavom umjetne inteligencije sve smo […]