Komponente

SMC Barricade N ProMax Gigabit Router

Sve veći broj proizvođača izdaje bežične routere i pristupne točke koji se "hvale" brzinama pristupa do 300 Mbps. Naravno, govorimo o marketinškoj brojki i trenutno se niti jedan ruter na tržištu ne može pohvaliti tolikim realnim brzinama pristupa. Radi se o routeru koji pripada srednjem segmentu tržišta, kako cjenovno tako i po karakteristikama. Najveća mana mu je što ne operira na frekvenciji od 5 GHz te će time neke naprednije funkcije 802.11n standarda (kao što je proširivanje kanala) ostati neiskorištene. Iste se mogu uključiti i u 2.4 GHz spektru, no gledamo li realno zagušenost 2.4 GHz spektra, ta mogućnost će većinom automatski biti isključena.

Troglavi sprinter

Ruter dolazi sa 3 odvojive RP-SMA antene, koje prenose pakete u konfiguraciji 2×3:2. Kompatibilnost sa starijom opremom je osigurana jer uređaj može raditi u mješanom 802.11n/g/b načinu rada uz standardni isključivo 802.11n način rada.

Naš bliski test (1-1,5 metar) je pokazao očekivane rezultate – 130 Mb/s kod slanja (odnosno 14-16 MB/s kod prijenosa datoteka) i oko 70 Mb/s (8-9 MB/s) kod primanja. Test sa veće udaljenosti pokazao je nešto slabije rezultate od drugih rutera, no još uvijek bolje od sličnih 802.11g uređaja. Izdvojili bismo još i napredni firewall te print i sken server, koji omogućavaju priključivanje printera ili skenera putem priloženog USB priključka i njegovo dijeljenje na mreži. U većini slučajeva ruter neće biti dostatan za prijenos zahtjevnijih multimedijalnih sadržaja (HDTV i HD filmovi), no za standardnu primjenu će biti i više nego adekvatan izbor. (Tomislav Perić)

PCchip.hr | PC chip
11. Prosinac 2009.
TEHNOLOGIJE
plb

Pobjeđuje li bolji?

22. Travanj 2014.

Pitanje koje većina korisnika koji nisu do sada posjedovali pametni telefon je koji telefon odabrati, no pitanje zapravo glasi, koji operacijski sustav odabrati i zašto. Donosimo pregled najjačih i onih nešto slabijih sustava i njihove mane i prednosti Kupovina novog pametnog telefona je postala sve kompleksnija. Osim činjenice da u ovom elitnom segmentu svi proizvođači […]