Softver

Softverski paketi za bolji rad računala

software_background

Ako redovito čitate naš časopis, tada ste prije par brojeva mogli pročitati članak o web stranici Ninite koja je vrlo korisna, pogotovo kada instalirate novi operativni sustav i želite što prije osposobiti računalo za rad. Tada će vam zasigurno spomenuta stranica biti od velike koristi. Danas vam donosimo nešto slično, a opet drugačije. Aplikacije koje služe za instaliranje drugih korisnih aplikacija, odnosno paketa aplikacija. Nije vam jasno? Nema problema, objasniti ćemo vam. Recimo da želite listu korisnih aplikacija, sortiranih po nekom kriteriju. Gdje ćete tražiti? Postoje neke stranice, kao što je Ninite, no ona vam donosi mali broj nužnih aplikacija za rad i to je to. Ako želite nešto više, morati ćete ili sami tražiti ili čitati po forumima ili guglati aplikacije. Ovo što vam mi danas predstavljamo nadaleko olakšava posao. Aplikacije koje ćete vidjeti su jako male aplikacije (par megabajta), a nude vam da preko njih instalirate hrpu drugih aplikacija. Više ne morate na USB stickovima ili prijenosnim tvrdim diskovima imati 2 gigabajta podataka, nego daleko manje. Kako? Uz pomoć aplikacija koje možemo svrstati u kategoriju „portable application suites“.

Liber Key

Liber Key je možda najpopularnija ovakva aplikacija i to s razlogom – najveći broj aplikacija, možda i ponajbolji izbor aplikacija, jednostavno i pomalo robusno sučelje (što ne znači da je loše), te dobra korisnička podrška. Sigurno se pitate kako da onda nikada niste čuli za nju? To ne znamo, ali trebali ste. Liber Key vam nudi čak 293 aplikacije! Da, dobro ste pročitali. Te aplikacije su sortirane u 12 kategorija radi lakšeg snalaženja. Pa krenimo redom. Prva kategorija je, naravno, Audio kategorija sa nekoliko pod-kategorija u kojima možete naći sve za glazbu, pa čak i 4 audio playera od kojih niti jedan nije iTunes, WMP ili WinAmp. Kao što možete pretpostaviti i ovdje se radi o free softveru, odnosno o programima koji su svima dostupni na internetu, ne plaćaju se, a možda i nisu najpopularniji ali su svakako korisni. Usprkos tome imate i softver za konvertiranje glazbe (Format Factory, XMedia Recode), rippanje iste, iPod Manager – vrlo korisno za sve iPod korisnike, radio playere (ICY Radio, RadioSure), te nekoliko alata za editiranje glazbe i vaših omiljenih MP3 pjesama. Nadalje, tu je poznata kategorija CD-DVD koju ne trebamo previše predstavljati – softver za prženje i slične radnje. Po nama je puno zanimljivija kategorija Education, iako u svojoj „ponudi“ ima samo 8 aplikacija. Jedna od njih je Rapid Typing, prilično zanimljiva aplikacija koja vas uči pisati sa 10 prstiju bez gledanja u tipkovnicu, Celestia i Stellarium za učenje o astronomiji (poznato Linux korisnicima), TuxGuitar za učenje sviranja gitare itd.

Nećemo nabrajati sve aplikacije u svim kategorijama i pod-kategorijama, ali moramo spomenuti Security aplikacije. Zašto? Zato da vas upozorimo na anti-virusne programe koji su vam ondje ponuđeni. U svakom slučaju – ne skidajte ih! Ne, nisu zaraženi virusima ili tako nešto, nego su jednostavno loši. Radije si skinite besplatnu verziju AVG-a ili Avire. Ostale programe skidajte po volji i potrebi, a svakako pogledajte password managere – znaju biti vrlo korisni.

Od ostalih kategorija tu su još File management, Games (igre slične onima koje dobijete uz Windowse), Office, Networking, Internet, System utilities (najveći broj aplikacija), Video, Photo…

Zaboravili smo napomenuti da postoje još 3 glavne kategorije – Basic, Standard i Ultimate. Većinu aplikacija možete instalirati ili kao basic verziju (sa najmanje ponuđenih featurea), Standardnu verziju ili Ultimate. Nemaju svi programi sve tri mogućnosti, ali pripazite na to. Preporučamo korištenje najjačih verzija – Ultimate.

Na službenim stranicama (www.Liberkey.com) možete uvijek naći dodatne informacije o svakom pojedinačnom programu, kao i statistiku najviše skidanih programa u zadnjih 7/30 dana, kao i forum te neke zanimljive dodatke.

Za kraj, dotaknimo se još samog Liber Keyja. Njega je moguće konfigurirati po vašoj volji, od pokretanja aplikacije zajedno sa Windowsima, do micanja instaliranih aplikacija, podešavanja notifikacija, jezika, pozadinskih boja, kratica na tipkovnici, updejtanja programa (zadnja verija 5.5) itd. Tko može sve instalirati ovaj program? Pa mogu svi Windows korisnici, od Windows XPa do Windowsa 7, bez obzira da li su oni 32 ili 64 bitni, a sama aplikacija je „teška“ 18 megabajta. Stvarno malo za ono što nudi. Svakako preporučamo!

PortableApps Suite

Nakon što smo nahvalili Liber Key, ima li smisla dalje nabrajati korisne softverske pakete? Da, ima. Slijedeći na popisu vrlo popularnih softvera je i PortableApps Suite i jedan je od pionira u ovoj kategoriji softvera. Da li je sličan prije spomenutom Liber Keyju? Pa i je i nije. Slični su jer funkcioniraju na gotovo istom principu, no po programima su različiti. Isto tako, teško bi bilo reći da li je jedan korisniji od drugog kad i jedan i drugi nude pregršt korisnih programa za svakodnevni rad na računalu. Na prvi pogled PortableApps ima daleko ljepše grafičko sučelje, možda i malo prilagođenije korisniku, jer iz ove aplikacije imate shortcute za Windows Explorer, My Document, Music, Video i slično plus imate sve one feature koje program donosi. Također, kategorije su standardne, ali alati unutar tih kategorija su specifični. Mogli bismo ih okarakterizirati kao raznolike – od jednostavnih poput web browsera do kompliciranih za upravljanje BIOSom i ostalim kritičnim dijelovima računala. Kako god bilo, PortableApps može doći kao zgodna nadogradnja Liber Keyju, jer sa ta dva paketa programa imate 99 posto softvera koji vam treba, a ujedno je taj softver i besplatan – kao da koristite Linux OS, a ne Windowse. To nas dovodi do jedne druge stvari, a to je da bi na ovaj način možda mogli smanjiti udio piratskog softvera, odnosno, možda se ljudi polako okrenu besplatnim alternativama, što bi bilo izuzetno dobro. No, to je neka sasvim druga tema.

Prvo, na početku ćete se morati odlučiti između tri verzije ove aplikacije – Platform only (2 MB – jako mali broj aplikacija), Suite Light (150 MB – solidan broj aplikacija), te Suite Standard (400 MB – potpuno funkcionalan). Mi vam opet preporučamo najveću verziju, jer inače nema smisla instalirati jedan ovakav program. Nadalje, kategorije – 10 kategorija, preko 150 programa, od toga barem dvadesetak vrlo korisnih za svakodnevni rad. Accessibility, Development, Education, Games, Graphics & Pictures, Internet, Music & Video, Office, Security i Utilities su kategorije, a nama je posebno zanimljiva druga kategorija – Development, te Utilities. Iako biste možda očekivati da će u Development kategoriji biti sadržani programi za razvoj aplikacija, morati ćemo vas razočarati. Ako ste programer ili vam je programiranje hobi, tada vjerojatno koristite Eclipse, Netbeans, Visual Studio ili neki drugi softver za razvoj aplikacija. Ova kategorija nudi razne tekst editore (klasične i one malo naprednije), database management utility (DB Browser Portable) i nekoliko manjih programerskih razvojnih okruženja poput NSISa i Prologa. Utility kao i obično ima najveći broj aplikacija od 7zipa, do Screen recordera, Daphne Portablea (process killer), raznih ‘disk cleanera’ i PDF čitača. Dojmila nas se i izrada backupa, odnosno mogućnost spremanja vaših aplikacija, tako da ako i instalirate svježi operativni sustav, vrlo lako možete vratiti sve one aplikacije koje ste imali. U protivnome biste vjerojatno neku zaboravili ili predvidjeli, a to vjerojatno ne želite. I za kraj, za sve ljubitelje igrica, ovo je pravi program za vas. PortableApps nudi pregršt zanimljivih naslova, od kojih se ističe NetHack – neka vrsta D&D igre, ali i 3D tetris, nekoliko vrsta sudokua, kartaške igre…

Lupo PenSuite

Lupo PenSuite je malo lošija verzija maloprije spomenute aplikacije, iako ju ne možemo potpuno otpisati jer nudi neke korisne aplikacije. Iako vam je na raspolaganju oko 180 aplikacija, samo 20-ak ih se ističe, a od tih 20 možda ćete 5-8 koristiti na dnevnoj bazi. Možda je ovo malo subjektivno mišljenje, no činjenica je da Lupo nudi hrpu jednakih programa, pa sve ovisi samo o vašem osobnom odabiru, a ne o raznolikim aplikacijama. Tu konkretno mislimo na IM programe, RSS čitače, video i audio playere. No, krenimo ipak od početka. Već prilikom instalacije ćete morati odabrati jednu od tri verzije Lupo PenSuitea – Full, Lite ili Zero verziju. Zero verzija dolazi praktički bez ičega i omogućava vam da si sami izradite svoju listu potrebnih aplikacija, ali nema prevelike koristi od toga. Lite verzija je verzija iz koje su izuzeti neki programi, odnosno u svakoj kategoriji ćete na raspolaganju imati jedan do dva programa, a u Full verziji sve što trebate – aplikacije sortirane po kategorijama, lijepo grafičko sučelje, čarobnjaka koji će vam pomoći instalirati programe i još nekoliko sitnica namijenjenih početnicima i svima onima koji se do sada nisu susreli sa ovakvom vrstom softvera. Nadalje, programi su podijeljeni u već spomenute kategorije, pa ih nećemo nabrajati, izuzetak je samo kategorija Others u kojem imate stvarno raznolik softver, poput alata za baze podataka, Hex editore, razne emulatore i portabilna razvojna okruženja (kao što je X-Eclipse), te matematički softver za računanje svega i svačega. Pogledajte si ako ste „fan“ matematike i fizike, u protivnome slobodno zaobiđite ovu kategoriju. Internet kategorija, sa svojim pod-kategorijama je standardna baza web preglednika, IM programa (7 vrlo sličnih), RSS čitača, Web servera – HSF, USB Webserver, Uniform server itd. Mnogo zanimljiva sekcija je System, koja u ovom slučaju ne simbolizira System Utility (odvojena kategorija – Utility), nego skup nekoliko zanimljivih alata za upravljanje osobnim računalom. Za oko su nam zapeli DTaskManager (poboljšani Task Manager), CPU-Z za očitavanje komponenti koje imate u računalu i zna biti vrlo korisno kod skidanja specifičnih drivera, Network Tools, točnije Wireless Network Watcher koji promatra mrežu i pokazuje nam tko je sve spojen na mrežu pa tako možemo filtrirati pojedine uređaje ili ograničiti broj uređaja spojenih na tu istu mrežu (po nekoliko kriterija), RocketDock za kreiranje docka za brzo pokretanje aplikacija, te nekoliko alata za čišćenje registryja, programa koje ne koristimo…

Kao što smo rekli na početku, to nisu programi koje koristite svakodnevno nego možda jednom tjedno ili 2 puta mjesečno, no znaju biti od koristi. Da li možemo bez njih? Naravno da možemo, i vjerujemo da će to koristiti samo napredniji IT korisnici, dok se ostali s time neće zamarati, no to ostavljamo vama na volju. Ako posjetite službene stranice (www.lupopensuite.com) i s lijeve strane kliknete na Applications – Online Web Apps, dobiti ćete popis popularnih web servisa kao što su iGoogle, My Yahoo, Meebo, Delicious, ChaCha, Torrentz, Last.fm, Blip.tv, Flick, iCloud, Google Docs…

Također, ovdje možete naći i opise svake pojedine aplikacije, potpunu dokumentaciju o Lupo PenSuiteu, informacije o samom Lupo projektu…

Geek.menu

Geek.menu je nadogradnja na PortableApps, odnosno, Geek.menu vam nudi identične aplikacije (skida ih sa istog izvora), dok se sam program više bazira na nekim drugim stvarima poput zaštite računala i modificiranja istog. Na raspolaganju imate dvije verzije za skinuti – stabilnu i eksperimentalnu. Razlika između ove dvije verzije je u tome da stabilna verzija rijetko dobiva updateove, osim ako oni nisu skroz do kraja testirani i sigurni, dok eksperimentalna verzija ima neke cool dodatke. Nešto kao što je GMail imao za mailove – Google Labs: „Some crazy experimental stuff“. No, vratimo se na mogućnosti koje nudi Geek.menu. Što se tiče sigurnosti, moći ćete koristiti TrueCrypt opciju za zaštitu pojedinačnih foldera, particija, USB stickova ili prijenosnih tvrdih diskova, moći ćete kategorizirati aplikacije na računalu (grupirati ih i bolje organizirati), na raspolaganju imate i Searchbar koji će biti jednak za lokalnu pretragu ali isto tako i za pretragu interneta. Od nekih značajnijih mogućnosti spomenimo mogućnost modificiranja „sistemskog puta“ na jedan novi način (mogućnost dodavanja/micanja prijenosnih uređaja u taj put), mogućnost automatskog pokretanja aplikacija zajedno sa geek.menuom, te korištenje raznih skripti za upravljanje menijima, temama, wallpaperima, ikonama itd. Ako želimo biti iskreni, tada ćemo reći da ova aplikacija definitivno nije korisna, no ako se želite igrati i modificirati vizualni dio windowsa – samo naprijed. U protivnome, dovoljno vam nudi PortableApps. Ove aplikacije bi trebale biti namijenjene početnicima da oni lakše skidaju aplikacije i da sa jednog mjesta praktički mogu instalirati sve što im je potrebno za svakodnevni rad – ova aplikacija to nije, no korisno je znati da postoji. Neki će reći da postoje baš specijalizirane aplikacije za upravljanje vizualnim dijelom windowsa – i to je točno. Sve opet ovisi o vašim zahtjevima i mogućnostima, jer geek.menu ima dosta jednostavno grafičko sučelje i lako se snaći u njemu, dok spomenuti programi ipak zahtijevaju malo znanja i istraživanja. Kako god bilo, Liber Key, PortableApps i Lupo PenSuite su vam i više nego dovoljni da ih imate uvijek kod sebe, a na taj način ćete uvijek imati veliku količinu softvera na raspolaganju, pri tome da vam je Internet konekcija neophodna – sve ostalo je samo igra. Naravno, ne zaboravite i na Ninite.com kao stranicu koja može biti jako dobar dodatak ovim softverskim paketima i nadamo se da više nećete trebati pomoć vaših susjeda/prijatelja koji se razumiju u računala i softver, nego da ćete sada sve moći sami napraviti i osposobiti računalo za svakodnevni rad.

(PC Chip, broj 198)

PCchip.hr | Boris Plavljanić
11. Lipanj 2012.
TEHNOLOGIJE
ruka

Čovjek protiv robotske ruke

14. Travanj 2014.

Tehnologija već godinama nije više posebno područje, već se ustalila u naš život i shvaćamo je kao osnovni dio nas bez kojeg ne bismo mogli funkcionirati. Sva računala, pametni telefoni i tableti, sve je to dio naše svakodnevice. No, tehnologija u posljednjih nekoliko godina počinje nadilaziti čovjeka i njegovo znanje. Pojavom umjetne inteligencije sve smo […]